Home / Nieuws / We willen altijd bereikbaar voor ze zijn

We willen altijd bereikbaar voor ze zijn

Michelle Goosen-Meurs is wijkverpleegkundige bij zorgteam Hoorn Binnenstad bij Omring.

‘Ik werk nu zo’n acht jaar met verschillende mantelzorgers en het contact is eigenlijk altijd heel goed. Ze weten ons altijd te vinden en ervaren die laagdrempeligheid als zeer prettig.

‘Ik maak met mantelzorgers bijna altijd vaste afspraken over wie wat doet. Zeker in het geval van complexe zorg is dat erg belangrijk. Mantelzorgers en cliënten spreken zich namelijk niet altijd meteen uit of alles duidelijk voor ze is. Maar ik zie meteen aan hun mimiek wanneer dat niet het geval is. Dat is voor mij hét sein om direct in actie te komen en de neuzen weer dezelfde kant op te zetten. Ook dat wordt erg gewaardeerd.

Mantelzorgers schrikken er soms zelf van hoeveel werk ze doen. Ook dat houd ik goed in de gaten. Want ze hebben er vaak nog een leven naast met een gezin en kinderen en zijn soms  zelf ook niet heel gezond. Ik maak ze er altijd bewust van dat ze ook goed voor zichzelf moeten blijven zorgen.

Ik ben dan ook blij dat er wordt gewerkt aan een indicator belastbaarheid mantelzorg. Die geeft ons straks inzicht en handvatten over wat wel en wat niet mogelijk is. Dat is enorm waardevol want mantelzorgers zijn heel belangrijk. Voor cliënten en voor wijkverpleegkundigen. Zonder hen zou ons werk veel zwaarder zijn en kunnen we op den duur alleen nog maar de hoogst noodzakelijke zorg bieden.  Daarom is dat intensieve contact ook zo belangrijk. Ik blijf voortdurend checken hoe het met ‘onze’ mantelzorgers gaat en of ze het werk nog aankunnen. Tegelijkertijd blijf ik benadrukken dat ze 24 uur per dag contact met ons op mogen nemen via de telefoon of de mail. We willen altijd bereikbaar voor ze zijn.’