Home / Nieuws / Nieuwe data ongeplande ziekenhuisbezoeken beschikbaar

Nieuwe data ongeplande ziekenhuisbezoeken beschikbaar

Vanaf 2021 ontvangen zorgorganisaties via de portal van Mediquest data over de indicatoren ongeplande ziekenhuisbezoeken. De data wordt elk kwartaal vernieuwd. Inmiddels is de nieuwe data terug te vinden in de portal van Mediquest. Nieuw in het dashboard is de filter op AGB code.

De indicatoren

Passend bij het thema ‘Juiste zorg op de juiste plek’ is de indicatorenset ongeplande ziekenhuisbezoeken opgesteld, bestaande uit de indicatoren:

  • Het percentage cliënten met wijkverpleging dat de SEH heeft bezocht
  • Het percentage cliënten met wijkverpleging dat een ongeplande ziekenhuisopname heeft
  • gehad.

De resultaten zijn gebaseerd op declaratiedata van Vektis. Ieder kwartaal wordt de rapportage geüpdatet met nieuwe data. In de rapportage vindt u onder de button ‘Hoe werken deze scores?’ verdere toelichting over wat u ziet. Bij beide indicatoren is een klein informatie i-tje te zien. Als u hierop klikt ziet u hoe de indicator is berekend.

Leren en ontwikkelen

Het eerste jaar zijn de resultaten alleen bedoeld voor leren en ontwikkelen en zijn ze nog niet van toepassing op zorginkoop en cliëntkeuze informatie. In het najaar van 2021 wordt de data omtrent de ongeplande ziekenhuisbezoeken geëvalueerd, dan wordt onderzocht of de data ook gebruikt kunnen worden voor clientkeuze informatie en/of zorginkoop. Via een online enquête kunnen alle zorgorganisaties die de portal hebben bezocht input leveren voor deze evaluatie.

In het handboek ‘Indicatorenset ongeplande ziekenhuisbezoeken’ vindt u de volledige uitleg van deze set aan indicatoren.